Gierpont

| door | 2 Reacties |

Op de Neder Rijn en Maas varen nog een aantal gierponten. Als ik goed ben geïnformeerd varen er nog zo’n stuk of tien gierponten in Nederland. Ze varen allemaal op stromend water simpelweg omdat het anders niet mogelijk is om te “gieren”.

Voor de watersporter is het van belang om de kenmerken en werking van een gierpont te kennen. Een gierpont kan bijvoorbeeld niet snel uitwijken en creëert bij elke overtocht een “fuik” waar je niet in moet komen.

Werking gierpont

Hoe werkt een gierpont? Aan weerszijden van de veerpont, aan de kant waar de stroom vandaan komt, zitten twee kabels of kettingen die samengeknoopt zitten aan de “gierkabel”. Deze kabel loopt via een rij “gierschuitjes” stroomopwaarts en zit daar midden in de rivier aan de bodem is verankerd. De pontschipper kan d.m.v. een lier de verbindingskabel die het dichtst bij de overkant zit korter maken (en de andere langer) waardoor de pont scheef ten opzichte van de stroom komt te liggen. Het rivierwater stroomt geforceerd om de “achterzijde” van pont heen waardoor de pont naar voren wordt gestuwd.

Passage

Als je dus een gierpont nadert moet je goed opletten aan welke zijde je gaat passeren. Allereerst is het de regel dat een veerpont altijd voorrang heeft op pleziervaart.

Als de pont gaat varen zorg je er voor dat je achterlangs passeert. Ligt de pont nog aan de kant is het extra opletten. Zolang de slagbomen nog open staan kan je zonder problemen voorlangs varen. Op het moment dat je de slagbomen ziet zakken moet je wachten en achterlangs gaan.

Doe je dat niet dan kom je onherroepelijk in de fuik van de gierpont terecht en dat kan een zeer vervelende situatie opleveren zeker als je stroomafwaarts vaart. De tijd die je dan nog hebt om achteruit te slaan of te draaien is dan beperkt en de rivierstroom maakt het dan nog extra moeilijker.

Als het donker is kan je de overtocht van een pont trouwens aan de navigatieverlichting herkennen. Zodra de pontschipper het “groen boven wit” ontsteekt gaat hij over.

Reacties


  1. Grappig. Groen boven wit wist ik niet (meer).  2. Een vissersschip heeft ook groen boven wit.


Plaats een reactie